A vasúti szállítás egyértelmű hátránya, hogy nem képes a termékeket háztól házig eljuttatni. Emellett azonban számos igen fontos előnye van, melyek közül mindenekelőtt a legfontosabb talán az, hogy az ilyen jellegű szállítási mód nem csak energiatakarékos, de kiemelkedően környezetbarát is. Ezen felül a vasúti fuvarozásnak számos előnye van még, ami indokolttá teszi, hogy a jövőben nagyobb arányban vegyen részt a kombinált szállítmányozásban.

Best Sneakers | Air Jordan 1 High Switch Light Smoke Grey CW6576-100 Release Date - SBD

A vasúti szállítás ugyanis lehetővé teszi nagy mennyiségű áru, tömegtermékek, valamint nagy súlyú áruk továbbítását bármilyen távolságra. Gyakorlatilag bármilyen jellegű, minőségű, összetételű áru szállítható a vasúti kocsikon és nincs mennyiségi korlát. Emellett a vonat az időjárási körülményektől szinte teljesen függetlenül képes teljesíteni a szállítást, az egyeztetett menetrend szerint.

Általánosságban elmondható, hogy a vasúti kocsik elképesztően széles választéka áll a szállítmányozók rendelkezésére, ami a legváltozatosabb termékek szállítását teszi lehetővé a legnagyobb biztonságban, környezetbarát és energiatakarékos módon és kisebb a fajlagos energiaigény is. Ezen felül tény, hogy nem csak takarékos, de könnyen kalkulálható is a vasúti szállítás, ezért annak beiktatása a kombinált fuvarozásba könnyen kiszámíthatóvá teszi a szállítási költségeket, hiszen a vasút tarifarendszere egyértelmű, következetes és egyszerűen kiszámítható. Rengeteg előnye ellenére lassú szállítási mód, általában nem alkalmas gyorsan romló termékek továbbítására, azonban megfelelő, speciális intézkedések mellett alkalmas romlandó termékek azonnali szállítására.

Ennek megfelelően az általános célú vasúti kocsik mellett számos speciális vasúti kocsi is létezik. Ilyen például a billenő rakfelület, mely lehetővé teszi az áru önkiürítését, a pőre típusú kocsik, melyek például fa vagy járművek szállítására alkalmasak, de létezik hűtőberendezéssel vagy éppen levegőztető rendszerrel felszerelt vasúti kocsi is, mely ideális különböző élelmiszerek szállítmányozására, míg a tartálykocsiknak a folyadékok és gázneműek továbbításában van fontos szerepük.